Modefotografering

Att lyckas med en karriär inom fotografering är inte för alla och mycket mindre för de som känner att mode är deras grej. Det är en bransch där det finns mycket konkurrens och många är väldigt duktiga. Dock betyder det inte att du inte kommer att lyckas. Du behöver dock tänka på ett par saker för att lyckas.

 

Modellen

Att hitta rätt modell är mycket viktigt. Du kan vara den bästa fotografen i världen men utan

rätt modell är det svårt, speciellt när du börjar som fotograf. Se till att allt är perfekt, från kläder till smink och hår. Det finns många modeller som gör allt för sitt hår och använder tjänster som Nordic Hair för att få till det perfekta håret. När allt det väl är klart behöver du kunna dirigera modellen. Tänk på dig själv som en dirigent för en orkester. Du behöver berätta för modellen vad du är ute efter, få denne att förstå precis vilka vinklar och känslan du är ute efter när det gäller dina bilder. Kroppsställningen är också viktig. Om din modell är mindre erfaren kan det behövas lite hjälp även här. Pröva på olika ställningar och experimentera.

Studion

De flesta gånger görs modefotografering inne i en studio där allt är perfekt. Där kan du kontrollera förhållandena fullt ut och det är mycket enklare än utomhus. Använd din fantasi och använd olika typer av bakgrunder och ljus. Om din modell är blond kan du använda dig av mörka bakgrunder och tvärt om. Ljuset är grundläggande och kan göra de bästa eller värsta bilderna som finns. Använd dig gärna av professionella blixtar om du kan. Om du bara kan använda en blixt bör du tänka på att en rakt framifrån skapar en platt och tråkig bild. Förflytta därför blixten till sidan av modellen och lek med de olika ljusförhållanden som du kan skapa.

Kameran

Många tror att man måste ha en dyr kamera för att ta bra bilder. Så är absolut inte fallet och du kan enkelt ta vackra bilder med kameror som inte kostar en förmögenhet och ger pengar över. Om du absolut måste kan du till och med använda dig av din mobilkamera även om det dock inte är att rekommendera. De billigare kamerorna i dagens läge har många olika funktioner och du kan enkelt leka med skärpedjup och exponeringstid. Objektivet är också viktigt och kvaliteten på din bild är mycket beroende av kvaliteten på ditt objektiv. Du bör därför investera i ett objektiv av kvalitet om du har den möjligheten. Köp gärna en kamera som fotograferar i .RAW -format då du får stora möjligheter att efterbehandla bilderna på detta sätt vilket ger möjligheten att korrigera vissa saker som du inte kunde när du fotograferade.

Tänka på att alltid ha roligt och lära dig. Experimentera och få modellen att känna sig som hemma. Då kommer du att lyckas och ha framgång.